You are here
Home > Okategoriserade > Musikken setter stemningen

Musikken setter stemningen

Musikk er en stor del av hverdagen til mange, og burde være en stor del av hverdagen for enda flere. Musikken har en positiv effekt på mental helse, og den kan være avgjørende for stemningen i alle sammenhenger – både positivt og negativt.

Bakgrunnsmusikk

Hvem har vel ikke sett på film og merket at stresset bygger seg opp når bakgrunnsmusikken i en scene øker takten? I de forskjellige filmsjangerne er det vanlig å utnytte takten og rytmen i musikk for å skape en ønsket stemning i en filmscene. Grøssere, thrillere og skrekkfilmer utnytter ofte musikken for å bygge opp scener til skumle og nervepirrende klimaks. Romantiske filmer har ofte ballader under særlig følelsesladde scener, og hvem har vel ikke opplevd å bli engasjert under en biljakt på grunn av den raske og oppkvikkende bakgrunnslåta?

Bakgrunnsmusikken kan være utslagsgivende for om en film blir godt mottatt eller ikke, og det er ikke for ingenting at det finnes komponister som ene og alene produserer filmmusikk. Se bare på storproduksjoner som Ringenes Herre-filmene eller Game of Thrones; musikken vinner pris etter pris, og er toneangivende for hvordan produksjonen mottas hos publikum.

Festlig fest eller romantisk kveld

At musikk er viktig på fest er ingen uenige i, men hva slags musikk kan det være stor uenighet om. Både alder, interesse og ikke minst settingen for festen gir utslag i hva slags musikk som blir spilt. Mange foretrekker noe de kan danse solo til, andre vil ha til pardans, og noen ønsker bare bakgrunnsmusikk til prat, nesten taffelmusikk. Til fest kan det tryggeste være (for å unngå krangel gjestene imellom) å ta kontakt på https://www.centum.no for å finansiere innleie av band eller DJ – da har de en setliste klar som ingen gjester kommer til å klage på.

Romantisk musikk i bakgrunnen kan sette stemningen på en date; med sexy ballader i bakgrunnen er stemningen satt. Ballader er dog ikke bare viktige om du planlegger det perfekte stevnemøte, men de kan også være utslagsgivende for om du overhodet får ja til daten. Forskere testet ut effekten av ballader, og det viser seg at både kvinner og menn lar seg påvirke. Kvinner sier lettere ja til invitasjoner om de har hørt ballader før de blir spurt, og menn bruker langt mer på blomster- og gavekjøp om det spilles ballader i butikken når de handler.

I hverdagen

Det er vel kanskje i hverdagen at de fleste ikke lytter nok til musikk. Det er lett å glemme musikken i det som er blitt en hektisk hverdag og kamp mot tidsklemma. Husker du dog på å sette på en lystig låt kan rengjøringa gå som en lek, og er ferdig på null komma niks. Hører du på rolig musikk i bilen, blir du en bedre sjåfør. Det er nesten som at det ikke finnes grenser for hva musikken påvirker.

Top