You are here
Home > Okategoriserade > Musikk og konsentrasjon

Musikk og konsentrasjon

At skoleelever og studenter lytter til musikk når de arbeider, er ikke uvanlig i disse dager. Teorien er at musikk hjelper på konsentrasjonen og hjelper en med å fokusere. Det er i alle fall sikkert at med musikk på ørene blir omverdenen i større grad stengt ute. Hva slags type musikk det lyttes til varierer, men en gjenganger er rolig, avslappende musikk med et tempo som ikke er altfor høyt. For mange går det i klassiske komposisjoner.

Mozart-effekten

Den såkalte Mozart-effekten er en teori som går så langt som å hevde at musikk kan gjøre det smartere. Ved å lytte til klassiske komponister som Mozart yter du bedre, ifølge denne teorien. De lærde strides om hvorvidt dette faktisk stemmer, men det finnes populære aktører som selger musikk som skal gjøre lytteren smartere. Samtidig peker mange på at det er mangelen på distraherende bakgrunnsstøy som hjelper på konsentrasjonen, og ikke nødvendigvis musikken i seg selv.

Det som uansett er klart, er at dersom du liker rolig og avslappende musikk uten vokal, blir det å studere, pugge og lese til eksamener en langt mer fornøyelig opplevelse. I alle fall om du er av typen som er glad i musikk. Selve lyttegleden kan ha en positiv påvirkning, i tillegg til at annen bakgrunnsstøy dempes når du har på hodetelefonene. Det er heller ikke nødvendigvis gitt at det må være klassisk musikk du lytter til.

Ikke la musikken ødelegge konsentrasjonen

Ofte kan favorittmusikken din duge, men du bør sørge for at den ikke tar bort fokuset fra det du egentlig skal konsentrere deg om. Du bør dessuten kanskje overveie om ikke du skal spille av noe litt mindre brutalt enn heavy metal-låtene dine. Musikken bør som nevnt helst være av en roligere sort, uten for mye forvrengt lyd. Da er det nok bedre med klassisk musikk, enten vi velger å tro på teorien om Mozart-effekten eller ei.

Top